Onderzoeken en uitslagen
Om een betere diagnose te stellen, soms is aanvullend onderzoek nodig. Bijvoorbeeld een urineonderzoek, bloedonderzoek of spirometrie (longonderzoek).
Urineonderzoek
Bij onze huisartsenpraktijk bieden we urineonderzoek aan als een snelle en effectieve methode om verschillende gezondheidsaandoeningen te diagnosticeren en te monitoren. Urineonderzoek kan essentiële informatie verschaffen over de algemene gezondheid, de werking van de nieren, en mogelijke infecties of aandoeningen.
Waarom urineonderzoek?
Urineonderzoek wordt vaak aanbevolen wanneer er symptomen zijn van een urineweginfectie, nierproblemen, of bepaalde chronische aandoeningen. Het kan ook deel uitmaken van een routinegezondheidscontrole. Deze test helpt ons om snel te bepalen of verdere diagnostische tests nodig zijn.
Hoe werkt het?
Het proces voor urineonderzoek is eenvoudig en begint met het downloaden en invullen van de vragenlijst bij het urineonderzoek, die u op deze pagina kunt downloaden.
Vang bij voorkeur de ochtendurine op. Gebruik een schoon potje dat u goed kunt afsluiten. Bewaar het potje urine (voorzien van uw naam) in de koelkast of geef het binnen 2 uur af bij onze praktijk.
Belangrijk! U dient de urine voor 9:30 uur in te leveren.
Nadat u de urine samen met de ingevulde vragenlijst heeft ingeleverd, wordt uw urine geanalyseerd in ons laboratorium. Tijdens de analyse kijken we naar verschillende aspecten van uw urine, zoals de aanwezigheid van eiwitten, glucose, bloed, en andere indicatoren die mogelijke gezondheidsproblemen kunnen signaleren.
Informeren over de uitslag
Na het onderzoek wordt u geïnformeerd over de uitslag. Indien nodig, zullen we een passend behandelplan of verdere tests voorstellen.
We begrijpen dat gezondheid een persoonlijke aangelegenheid is en garanderen discretie en professionaliteit gedurende het gehele proces.
Bloedonderzoek
Bloedonderzoek wordt ook wel bloedprikken of bloedafname genoemd. Soms verwijzen wij u door voor bloedafname. Bloedonderzoek kan duidelijkheid geven over allergieën of uitsluitsel over een ziekte.
Bloedonderzoek helpt ons om te begrijpen hoe het met uw gezondheid gesteld is.
Het kan nodig zijn om te controleren op ziektes, om te zien hoe goed bepaalde medicijnen werken, of om uw algemene gezondheid te beoordelen. Het bloed geeft ons belangrijke informatie over verschillende aspecten van uw gezondheid.
Met een bloedtest kan een afwijking worden vastgesteld. Zo weten wij beter waar u aan toe bent en wat de beste behandeling voor u is.
Informeren over de uitslag
Na het onderzoek wordt u geïnformeerd over de uitslag. Indien nodig, zullen we een passend behandelplan of verdere tests voorstellen. Uw gezondheid en welzijn staan bij ons voorop.
Spirometrie (longonderzoek)
Spirometrie is een onderzoek waarbij de inhoud van uw longen wordt gemeten. Er wordt gemeten hoeveel lucht u na diep inademen maximaal kunt uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht u in één seconde kunt uitblazen. Dit zegt iets over de doorgankelijkheid van de luchtwegen.
Voorbereiding thuis
Indien u medicijnen voor de luchtwegen gebruikt is het noodzakelijk dat u deze gedurende 24 uur voorafgaand aan het onderzoek niet inhaleert. Wanneer u erg benauwd bent, kan het erg moeilijk zijn uw medicijn niet te gebruiken. Als u de luchtwegverwijder toch hebt gebruikt, is het belangrijk dat u dit bij het onderzoek vertelt.
Wanneer u verkouden bent of antibiotica krijgt ivm een luchtweginfectie is het noodzakelijk de longen 6-8 weken rust te geven en dus het onderzoek uit te stellen.
Ook na een oogoperatie moet de longfunctie tenminste 6 weken uitgesteld worden, dit i.v.m de hechtingen in het oog die onder druk komen te staan tijdens het blazen.
Informeren over de uitslag
Na het onderzoek wordt u geïnformeerd over de uitslag. Indien nodig, zullen we een passend behandelplan of verdere tests voorstellen. Uw gezondheid en welzijn staan bij ons voorop.